ترشی معده

ترشی معده
 متأسفانه تعداد کثیری از افراد (در رده میلیون) به بیماری «اسید ریفلکس» مبتلا می باشند و شرکتهای دارویی سود کلانی از فروش داروهای ضد اسیدی، بدون نسخه و یا با نسخه دکتر به دست می آورند. اجازه بدهید در اینجا از علائم، آزمایشهای مربوطه و درمان پزشکی غرب صحبت کنیم و به دنبال آن، در مورد هضم غذا و عوامل مسبب ناراحتی معده و در خاتمه، راه حل طبیعی مبارزه با این بیماری را بررسی کنیم.
 
● علائم:
 
 ۱) سوزش معده به خصوص در ناحیه جناغ سینه به همراه مزه ترشی در دهان.
 این علائم به خصوص بعد از خوردن هر غذایی و خصوصا موقعی که شخص به حالت دراز کشیده باشد صورت می گیرد.
 ۲) درد قسمت بالای شکم که در بعضی مواقع باعث بیدار شدن شخص مبتلا می گردد.
 ۳) سخت بلعیدن غذا
 ۴) آروغ زدن مکرر با طعم اسیدی
 ۵) ترشی و تلخی دهان در اکثر مواقع
 ۶) گرفتگی صدا به خصوص در صبح
 ۷) گلودرد
 ۸) سرفه مکرر و یا احتیاج به باز کردن صدا
 البته این را به یاد داشته باشید که به عنوان مثال هر گلو دردی به خاطر G.E.R.Dنمی باشد و در نتیجه این ترس را نداشته باشید که حتما شما مبتلا به این بیماری می باشید.
 
● آزمایشهای مربوطه:
 
 معمولاً پس از آنکه داروهای اولیه موجب بهبود علائم شخص مبتلا نگردید، به وسیله آزمایشهای مختلف می توان ناحیه اتصال مری به معده، دریچه اسفنگتر(Sphincter) که محل اتصال این دو قسمت می باشد و حتی حرکات مری که باعث پایین رفتن غذا به سوی معده می گردند را بررسی کرد. در این موارد از آزمایشهای متــداول برای این بیماری Esophagoscopy که به طور رایج به Endoscopy معروف است استــفاده می گــردد. و نیز Barium Swallow که عکس مری را بهتر نشان می دهد، Cardiac Evaluation(در صورتی انجام می شود که شخص از درد سینه شکایت داشته باشد) و Esophageal Manometry می باشند. البته این آزمایشها می توانند نرمال باشند اما شخص هنوز از علائم درج شده در بالا شکایت داشته باشد. این شخص کماکان داروهای ضد اسیدی را استفاده می کند و تشخیص بیماری همان G.E.R.D. خواهد بود.
 
● درمان:
 
 درمان رایج این بیماری تجویز داروهای ضد اسیدی Prilosec ،Antiacid و به طور کلی داروهایی است که اسید معده را خنثی می کنند. زمانی که G.E.R.D به خاطر حرکات کند دستگاه گوارشی باشد، داروهایی چون Reglanتجویز می شود وبسیاری مواقع،ترکیبی از این دو نوع دارو مورد استفاده قرار می گیرد. زمانی که بیماری چنان شدید باشد که سلولها و بافتهای ناحیه صدمه عمیق دیده باشند، با عمل جراحی دستگاه Enteryx را در بدن شخص مبتلا جاسازی می کنند.
 هر چند از بین بردن علائم این بیماری مهم می باشند، اما به یاد داشته باشید که تا زمانی که عامل بیماری بر جا باشد، معالجه دارویی راه حل بیهوده و کوتاه مدت است. مثالی که همیشه از آن صحبت کرده ام چراغ داخل اتومبیل (Engine Light) می باشد. اگر این چراغ علامت آن را بدهد که موتور اتومبیل شما احتیاج به توجه دارد، آیا شما این چراغ را خاموش می کنید یا موتور ماشین را مورد بررسی قرار می دهید؟ مطمئن هستم که جواب مشخص است و موتور ماشین اولین جایی است که شما به آن توجه می کنید.
 چطور است که جواب این سئوال در مثال بالا واضح است، اما وقتی که ما در مورد بدن، بیماری و سلامت صحبت می کنیم ،اکثرا این موضوع ندیده گرفته می شود؟ چطور است که شما داروهایی که اسید معده را کم می کنند استفاده می کنید، اما هیچگاه از خود نم یپرسید که چرا معده شما اسید اضافه ترشح می کند؟ چگونه است که از ابتدا این اضافه ترشح اسید معده را نداشته و به ناگاه دچار آن شده اید؟اگر به اتومبیل خود نیز به همین اندازه بی توجه باشید که نسبت به بدن خود هستید، مطمئنا وسیله نقلیه شما پس از مدتی کوتاه از کار می افتد.
 متوجه باشید که روزی که بدن شما، این ماشین پیچیده، در نیمه راه شما را رها کند ،عواقب ناگواری در انتظار شما خواهد بود!
 برای آنکه شما بتوانید متوجه نادرستی استفاده از داروهای ضد اسیدی برای مبارزه با این بیماری شوید، اجازه بدهید با آناتومی این منطقه و فیزیولوژی اندامهای آن کمی آشنایی پیدا کنیم.
 غذای جویده شده، از طویق مری وارد معده می شود. برای آنکه محتوی معده به مری بر نگردد، دریچه اسفنگتر، مری را به معده متصل می کند. زمانی که غذاوارد معده می شود، معده آنزیمهای لازمه و اسید را برای هضم غذا ترشح می کند.
 مواد غذایی هضم شده از طریق خون به قسمتهای مختلف بدن می رسد و مازاد آن وارد روده می شود. در روده، مقدار بیشتری از مواد غذایی جذب بدن شده و نهایتاً در قسمت پایین روده، Colon، آنچه که دیگر مورد جذب نیست دفع می گردد. حال اگر آنزیمهای معده و اسید معده به اندازه کافی ترشح نشوند، سرعت تخلیه معده کند می شود و در نتیجه غذای وارد شده به معده، در معده فاسد شده وتولید اسید می کند
 دوباره یادآوری می کنم که با خوردن Antacid یا Prilosec که اسید معده را خنثی می کند، نه تنها اسید غذای فاسد شده خنثی می شود، بلکه اسید معده که خود از آغاز اندک بود کمتر می شود و در نتیجه، این ناراحتی کماکان ادامه می یابد. اگر چه با خوردن دارو، علائم ترشی معده و G.E.R.D از بین می رود، ولی آیا این بدان معنی است که معده اسید کافی ترشح می کند؟
 پیشنهاد من این است که به جای آنکه اسید معده و غذای فاسد شده را خنثی کنید بیایید آنزیمهای لازمه برای هضم غذا را تقویت کنید، تا تخلیه غذا از معده به روده چنان صورت گیرد که غذا فاسد نگردد و در این صورت هضم غذا به طور صحیح صورت گیرد، مقدار اسید تولید شده ادر معده کافی باشد و بدن دچار ناراحتیهای مختلف و کمبود ویتامین ها نگردد.
 پزشک آگاه و طبیعی -درمانی بدون تجویز دارو، بهترین انتخاب برای رفع این مشکل می باشد. دوباره متذکر می شوم که سلامت یعنی توازن تمام سیستمهای بدن ونادرستی در یک سیستم مطمئناً سیستمهای دیگر را تحت الشعاع قرار می دهد. راه حل صحیح برای درمان هر بیماری، یافتن عامل ناهماهنگی است. زمانیکه سیستم متزلزل ترمیم می شود، هماهنگی یا Homeostatsi&#۰۳۹;s اندامها و سیستمها صورت می گیرد. اینجاست که بدن، این ماشین پیچیده، به همان صورتی که به طور کامل آفریده شده است، به کار خود ادامه می دهد و شما از سلامت نهایی بهره مند می گردید. بایدبه جای از بین بردن درد، عامل درد را بیابیم. سرنوشت سلامت ما در دست خود ما است و هرگز اجازه ندهیم این باور تغییر کند.

ترش کردن معده

ترش کردن معده
همه ما در زندگی روزمرهمان حالت ترش کردن یا سوزش سردل را تجربه کرده ایم و بسیاری نیز به راحتی از کنار آن گذشتهایم و با یک لیوان آب، شیر یا شربت آلومینیوم ام.جی.اس آن را درمان کردهایم اما شاید ندانید که این علامت در صورت تداوم، نشانه بیماری خطرناکی به نام ریفلاکس است که میتواند حتی موجب سرطان مری شود. برای آشنایی بیشتر با این مشکل شایع دکتر ایرج خسرونیا نظرات خود را خواهند گفت .
 
● فرادی که دچار سوزش سردل هستند اغلب از ترش کردن شکایت میکنند. به نظر شما این مشکل نوعی بیماری است یا اینکه طبیعی به شمار میرود؟
 
 به احتمال زیاد شما نیز تا به حال احساس ناخوشایند ترش کردن را تجربه کردهاید. این فرآیند که به علت برگشت محتویات معده به ویژه اسید به داخل مری ایجاد میشود، در حدود پنج تا هفت درصد مردم جامعه را مبتلا میکند.
 آیا به جز ترش کردن و احساس جوشش در پشت جناغ سینه، این بیماری علامت دیگری نیز دارد؟
 بله، احساس جوشش در پشت جناغ سینه شایعترین علامت این بیماری است، اما آروغ زدن مکرر، خشکی و تلخی مزمن دهان، افزایش ترشحات بزاق دهان و جمع شدن آب در دهان، درد پشت جناغ سینه، گرفتگی صدای صبحگاهی و خسخس سینه، پوسیدگی سریع دندانها و همچنین برگشت محتویات معده به دهان و اختلال و درد در بلع غذا(در موارد پیشرفته و شدید بیماری) از دیگر علایم این بیماری به شمار میرود.
 
● گاهی این علایم به معنی تشخیص حتمی تلقی میشود؟
 
 همانطور که اشاره کردم، علایم این بیماری بسیار متنوع است و بسیاری از آنها حداقل یک بار در طول زندگی تجربه میشوند، ولی باید توجه داشت که بروز گاهبهگاه این علایم نمی تواند بیماری تلقی شود، بلکه ترش کردن بیش از دو تا سه بار در هفته و وجود حالت مزمن علایم یاد شده میتواند حاکی از بیماری مزمن ریفلاکس یا برگشت اسید معده به مری باشد.
 
● ساز و کار این بیماری چگونه است؟
 
 ساز و کار این بیماری از بین رفتن عملکرد صحیح دریچهای است که بین معده و مری قرار دارد و در حالت طبیعی مانع برگشت محتویات معده به مری میشود. همچنین صنعتی شدن زندگی انسانها و به دنبال آن کمتحرکی، چاقی، مصرف فستفودها(غذاهای آماده و فوری) و غذاهای کنسروی شیوع بیماری ریفلاکس را افزایش داده است.
 
● اهمیت تشخیص و پیشگیری از بیماری ریفلاکس چیست؟
 
 بسیاری از مردم بر این باورند که ترش کردن چند بار در هفته آنقدر اهمیت ندارد که نیاز به مراجعه به پزشک داشته باشد، ولی باید توجه داشت که بیماری ریفلاکس در صورت درمان نشدن میتواند عوارض مهمی در پی داشته باشد.
 
● مهمترین این عوارض شامل چه مواردی میشود؟
 
 نخست ایجاد جراحت در مری است، به طوری که محتویات معده به علت خاصیت اسیدی میتواند موجب آسیب به سلولها شود. جدار معده دارای ساز و کارهای دفاعی متعددی برای جلوگیری از صدمه اسیدی است، ولی جدار مری چنین خاصیتی ندارد و تماس مداوم اسید با آن میتواند به جراحتهایی در مخاط مری منجر شود که به آن ورم انتهای مری یا ازوفاژیک میگویند. جراحتهای حاصل از برگشت اسید به مری در صورت درمان نشدن پیشرفت میکند و ممکن است به زخم در مری منجر شود.
 عارضه دیگر، تنگی مری و گیر کردن غذا در مری است. بروز زخم و جراحت در مری ممکن است موجب تنگی انتهای مری شود و عبور غذا را با مشکل مواجه کند. این عارضه اغلب در ریفلاکسهای شدید و طولانی مدت ایجاد میشود.
 تغییر ماهیت بافت انتهای مری نیز از عوارض دیگر است. در اثر تحریک مداوم اسید در مری، سلولهای مخاط مری ممکن است تغییر ماهیت دهند و به اصطلاح مری بارت ایجاد شود که برای بروز سرطان مری بسیار مستعد است و مهمترین عارضه نیز ایجاد سرطان مری است که در نهایت بعد از سالها ریفلاکس و ایجاد بارت در مری احتمال بروز سرطان مری در فرد افزایش مییابد.
 
● با توجه به اینکه این بیماری حتی میتواند به سرطان مری منجر شود، چه توصیههایی برای تشخیص و درمان به موقع آن دارید؟
 
 هر فردی که بیش از دو تا سه بار در هفته علایم یاد شده را که مهمترین آن ترش کردن و جوشش پشت جناغ است تجربه کند، باید به پزشک مراجعه کند. در صورت سن بالای ۴۰ سال، طول کشیدن علایم بیشتر از پنج سال، احساس گیر کردن غذا یا کاهش وزن باید برای بررسی عوارض احتمالی، اقدامات تشخیصی از جمله اندوسکوپی انجام شود، ولی در صورتی که سن فرد کمتر از ۴۰ سال و مدت شروع علایم کمتر از پنج سال باشد، توصیه می شود در دورهای چهار تا شش هفتهای با تجویز پزشک از داروهای آنتیاسید استفاده شود.
 
● به جز درمان دارویی، چه توصیه هایی از نظر رژیم و عادات غذایی خاص برای این افراد دارید؟
 
 افرادی که دچار چنین مشکلی هستند، بهتر است از دراز کشیدن بلافاصله پس از مصرف غذا پرهیز کنند. از مصرف غذاهای حجیم و پرچرب و پرخوری خودداری کنند. همچنین از مصرف مایعات زیاد همراه غذا اجتناب کنند و بیش از حد قهوه، شکلات و نوشابههای گازدار نخورند. هنگام خواب نیز توصیه میشود سر و شانهها ۱۵ درجه بالاتر از کمر قرار گیرد. به همین دلیل برای مثال، با گذاشتن پتو زیر تشک یا شیبدار کردن تخت میتوان این کار را انجام داد. همچنین باید از پوشیدن لباسهای تنگ و کمربند سفت هنگام غذا خوردن و تا دو ساعت بعد از صرف غذا پرهیز شود.