خواص زیره سیاهزیره سیاه Carum carrvi
گیاهی است
دو ساله، بی کرک، به ارتفاع 30-60 سانتیمتر، دارای ساقه توخالی، شیاردار و
منشعب از قاعده است .ریشه راست یا دوکی شکل و گوشتدار و برگهائی با
بریدگیهای نازک و نخی شکل و به رنگ سبز روشن .
گل های
آن کوچک ، سفید یا صورتی و مجمتع به صورت چتر مرکب است . میوه اش بیضی شکل
به طول 4 تا 6 میلی متر به رنگ قهوه ای شکلاتی یا قهوه ای مایل به زرد و
شفاف است . بوی آن بسیار معطر ، مطبوع و طعم آن تند و کمی سوزاننده است .
گل های آن مورد استفاده زنبور عسل است . قسمت مورد استفاده میوه است و در
نواحی گرم آسیا ، اروپا و جنوب ایران و آفریقا می روید .
مواد مؤثره : اسانس (کارون ، دی هیدروکارون ، فلاندرون) ، تانن ، مواد روغنی ، موسیلاژ ، مواد قندی
خواص درمانی :
تقویت کننده و نیرودهنده ،
درمان اختلالات گوارشی (ضد نفخ ، ضد اسپاسم و قولنج ، بادشکن و اشتها آور)
، ضد عفونی کننده ، قاعده آور (خفیف) معالجه بیماریهای مانند ضعف عمل
دستگاه هضم ، نفخ و بلع ، هوا ، دل پیچه کودکان ، تأخیر وقوع قاعدگی زنان
جوان ، ضعف اعصاب ، اشتها آور ،
تقویت میل جنسی
، در دامپزشکی نیز برای رفع قولنج ، اسپاسم ها و بی اشتهایی و کم شدن شیر
دام ها استفاده می شود . تسکین یافتن ، گرفتگی غیر ارادی ماهیچه های معده و
راشی سیتم ، بخور جهت جلوگیری از ریزش آب از چشم ، افزایش دهنده شیر
مادران
روش استفاده : میوه به شکل دم کرده .
1 –
زیره سیاه gr10-5 + رازیانه + گشنیز + شوید + انیسون : ضد نفخ ، درمان سوء هاضمه ، ضد اسپاسم ، آرام بخش ، شیرافزا
عوارض جانبی: زیاده روی در مصرف زیره بعلت طبع گرم ایجاد کهیر می کند .
باعث افزایش ترشح تیروئید در نتیجه لاغری و زردی رنگ چهره را بدنبال دارد (خاصیت ضد چاقی زیره)